Domácí boloňské lasagne
Ingredience:
Počet porcí: 10
Na boloňskou omáčku:
• 500 g mletého hovězího masa
• 1 střední cibule, nasekaná najemno
• 2 stroužky česneku, prolisované
• 1 mrkev, nastrouhaná
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 plechovka loupaných rajčat (400 g)
• 2 lžíce rajčatového protlaku
• 100 ml červeného vína
• 1 lžička sušeného oregana
• 1 lžička bazalky
• Sůl, pepř
Postup - krátký recept:
1. Příprava boloňské omáčky: Na pánvi rozehřej olivový olej, osmahni cibuli a česnek. Přidej mrkev a po chvíli i mleté maso. Opeč dozlatova, osol, opepři. Přilij víno a nechej odpařit. Přidej rajčata, protlak, bylinky a dus na mírném ohni 30 minut.
2. Bešamel: V hrnci rozehřej máslo, přidej mouku a míchej 2 minuty. Postupně přilévej mléko a stále míchej, dokud nezhoustne. Ochuť muškátovým oříškem, solí a pepřem.
3. Sestavení lasagní: Do pekáčku dej vrstvu boloňské omáčky, na ni pláty lasagní, poté bešamel a opakuj, dokud nevyčerpáš suroviny. Poslední vrstvu tvoří bešamel a parmazán.
4. Pečení: Peč v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut, dokud nezezlátne povrch.
5. Podávání: Nechej 10 minut odpočinout a podávej s čerstvou bazalkou.
Dobrou chuť! 🍝