Domácí boloňské lasagne

Ingredience:

Počet porcí: 10 

Na boloňskou omáčku:

• 500 g mletého hovězího masa

• 1 střední cibule, nasekaná najemno

• 2 stroužky česneku, prolisované

• 1 mrkev, nastrouhaná

• 2 lžíce olivového oleje

• 1 plechovka loupaných rajčat (400 g)

• 2 lžíce rajčatového protlaku

• 100 ml červeného vína

• 1 lžička sušeného oregana

• 1 lžička bazalky

• Sůl, pepř

Postup - krátký recept:

1. Příprava boloňské omáčky: Na pánvi rozehřej olivový olej, osmahni cibuli a česnek. Přidej mrkev a po chvíli i mleté maso. Opeč dozlatova, osol, opepři. Přilij víno a nechej odpařit. Přidej rajčata, protlak, bylinky a dus na mírném ohni 30 minut.

2. Bešamel: V hrnci rozehřej máslo, přidej mouku a míchej 2 minuty. Postupně přilévej mléko a stále míchej, dokud nezhoustne. Ochuť muškátovým oříškem, solí a pepřem.

3. Sestavení lasagní: Do pekáčku dej vrstvu boloňské omáčky, na ni pláty lasagní, poté bešamel a opakuj, dokud nevyčerpáš suroviny. Poslední vrstvu tvoří bešamel a parmazán.

4. Pečení: Peč v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut, dokud nezezlátne povrch.

5. Podávání: Nechej 10 minut odpočinout a podávej s čerstvou bazalkou.

 

Dobrou chuť! 🍝

Odkaz na makro recept